Friday, 23 September 2016

SEPTEMBER CURRENT AFFAIRS QUIZ -5

(1) The Ministry of Urban Development (MoUD) has signed a memorandum of understanding(MoU) with which publishing company to publish & distribute a special edition of the comic book, focusing on Swachh Bharat Mission?
A) Penguin Books India 
B) Amar Chitra Katha
C) Scholastic
D) National Book Trust

(2) Which committee has been constituted by Union Government to study silt in river Ganga in Bihar?
A) S K Sahu committee
B) Rajnish Ranjan committee
C) A K Sinha committee
D) Nitish Kumar committee

(3) An unmanned SpaceX Falcon 9 rocket exploded on the launch pad at Cape Canaveral recently. Where is Cape Canaveral?
A) USA
B) France
C) UK
D) Italy

(4) The Ministry of Civil Aviation has signed a MOU with which state to build small airports?
A) West Bengal
B) Assam
C) Uttar Pradesh
D) Gujarat

(5) U Htin Kyaw, who visited New Delhi, recently, is the present President of which of the following countries?
A) Myanmar
B) Vietnam
C) Cambodia
D) Venezuela

(6) Ali Bongo is the President of which country?
A) Tanzania
B) Algeria
C) Swaziland
D) Gabon

(7) Sharad Rao who recently passed away was a _____.
A) Doctor
B) Union leader
C) Activist
D) Teacher

(8) Jiri Vesely is related to which game?
A) Tennis B) Skating C) Skating D) Cricket

(9) Bharat Sanchar Nigam Limited(BSNL) has extended free roaming service for it’s mobile subscribers by another one year recently. Who is the present CEO of BSNL?
A) Hasmukh Adhia
B) Vinod Rai
C) Ratan P Watal
D) Anupam Shrivastava

(10) Kashmiri Lal Zakir, who passed away recently, was a famous poet in which language?
A) Urdu
B) Marathi
C) Telugu 
D) Tamil

SEPTEMBER CURRENT AFFAIRS QUIZ ANSWERS-5

(01) B  
(02) C  
(03) A  
(04) D  
(05) A  
(06) D  
(07) B  
(08) A  
(09) D  
(10) A

BANKING AWARENESS QUIZ - 6



1. Who decides on the value and volume of bank notes to be printed and on what basis?

a) Finance Ministry      
b) Planning Commission    
c) RBI      
 d) Stock exchange      
e) None of the above

2. What is the maximum denomination for which coins can be produced in India?

a) Rs 1000          
b) Rs 10       
c) Rs 100          
d) Rs 50       
e) Rs 5

3. The Reserve Bank of India began production of notes in 1938, issuing Rs.25 
     Rs.10 Rs.1000 notes. Rs 1000 note was re-introduced again in.......?

a) 1987             
b) 2000              
c) 2003              
d) 2006            
e) 2010

4. One rupee notes bear the signature of..........?

a) Governor of Reserve Bank of India            
b) Prime Minister of India           
c) President of India
d) Secretary, Ministry of Finance (Government of India)                                       
 e) None of the above

5. Mortgage is a..............?

a) Security on movable property for a loan given by a bank
b) Security on immovable property for a loan given by a bank
c) Concession on immovable property for a loan given by a bank
d) Facility on immovable property for a loan given by a bank
e) Security on immovable property for a deposit received by a bank

6. In terms of Section 5(1) (5) of the Banking Regulation Act, 1949,
 a ‘banking company’ means any company which-

a) accepts deposits from the public      
b) undertakes lending of money     
c) transacts the business of banking in
 d) All of the above                               
e) None of the above

7. Which of the following is not a negotiable instrument? 

a) Cheque           
b) Pay order           
c) Bill of Exchange        
d) All of the above are negotiable instruments
 e) None of the above

8. Which of the following is true? 

a) Surplus funds with banks can be invested in pass through certificates
b) This will be indirect expansion of credit portfolio            
c) both (a) and (b)         
d) Either (a) or (b)                                                                  
 e) None of the above

9. EOQ stands for? 

(a) Evaluation-on-Quantity         
(b) Even-on-Quality                  
(c) Economic Order Quantity
 (d) Economic-on-Quality             
(e) None of the above

10. Example of the product line of a Bank is? 

(a) Car loan           
(b) Personal loan        
  (c) Home loan        
(d) All of the above        
(e) None of the above




BANKING AWARENESS QUIZ - 6 ANSWERS

  1. C
  2. A
  3. C
  4. D
  5. B
  6. D
  7. D
  8. C
  9. C
  10. D


BANKING AWARENESS - QUIZ - 5

1. Interest payable on savings bank accounts is?
a) De-regulated by RBI           
b) Regulated by State Governments          
c) Regulated by Central Govt             
d) Regulated by RBI       
 e) Regulated by Finance Minister

2. The usual deposit accounts of banks are?
a) Current accounts, electricity accounts and insurance premium accounts.               
 b) Current accounts, post office savings, bank accounts and term deposit accounts
 c) Loan accounts, savings bank accounts and term deposit accounts
 d) Current accounts, savings bank accounts and term deposit accounts.
e) Current bill accounts and term deposit accounts.

3. Fixed deposits and recurring deposits are?
 a) Repayable after an agreed period           
b) Repayable on demand           
c) Not repayable      
 d) Repayable after death of depositors    
e) Repayable on demand or after an agreed period as per banks choice

4. Accounts are allowed to be operated by cheques in respect of?
 a) Both savings bank accounts and fixed deposit accounts.                  
 b) Savings bank accounts and current accounts.    
 c) Both savings bank accounts and loan accounts.
d) Both savings bank accounts and cash accounts only.  
e) Both current accounts and fixed deposit accounts.

5. Which of the following is correct statement?
a) No interest is paid on current deposit accounts
b) Interest is paid on current accounts at the same rate as term deposit accounts
c) The rate of interest on current accounts and savings accounts are the same.
d) No interest is paid on any deposit by the bank.       
e) Savings deposits are the same as current deposits.

6. Banking services delivered to a customer by means of a computer
    control system that does not directly involve banks branch is called?
a) Universal banking      
 b) Virtual banking   
c) Narrow banking   
d) Brick & Mortal banking  
 e) None

7. Financial inclusion means provision of?
a) Financial services namely payments, remittances, savings,
     loans and insurance at affordable cost to persons not yet given the bank             
b) Ration at affordable cost to persons not yet given the same
c) House at affordable cost to persons not yet given the same
d) Food at affordable cost to persons not yet given the same
e) Education at affordable cost to persons not yet given the same

 8. When a bank returns a cheque unpaid, it is called?
a) Payment of the cheque               
b) Drawing of the cheque           
c) Canceling of the cheque
d) Dishonour of the cheque           
e) Taking of the cheque

9. Who is the Chairman of the committee constituted by RBI to study issues
 and concerns in the Micro Finance Institutions (MFI) Sector?
a) YH Malegam         
 b) Dr. KC Chakraborty     
c) C. Rangrajan           
 d) M. Damodaran      
e) Usha Thorat

10. Which of the following types of accounts are known as 'Demat Accounts'?
a) Accounts which are Zero Balance                     
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank.
No other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility                      
 e) None of the above

11. NEFT means?
 a) National Electronic Funds Transfer                             
 b) Negotiated Efficient Fund Transfer system
c) National Efficient Fund Transfer solution                    
d) Non Effective Fund Transfer system
e) Negotiated Electronic Foreign Transfer system.

12. Distribution of insurance products and insurance policies by
banks as corporate agents is known as?
a) General insurance
b) Non life insurance                  
  c) Bancassurance         
 d) Insurance Banking                     
e) Deposit Insurance

13. In respect of partnership business, LLP stands for:
a) Local Labour Promotion   
b) Low Labour Projects                  
c) Limited Loan Partnership
d) Longer Liability Partnership        
 e) Limited Liability Partnership

14. What is a stale cheque?            
 a) A cheque issued without drawer's signature              
b) A cheque with only signature of the drawer
c) A cheque which has completed 3 months from the date of its issue 
d) any one of the above     e) none

15. Interest on savings bank account is now calculated by banks on?
a) Minimum balance during the month                             
  b) Minimum balance from 7th to last day of the month
c) Minimum balance from 10th to last day of the month  
 d) Maximum balance during the month                                
e) Daily product basis

16. Largest shareholder (in percentage shareholding) of a nationalized bank is?
a) RBI                        
b) NABARD               
 c) LIC              
d) Govt of India                    
 e) IBA

Thursday, 22 September 2016

BANKING AWARENESS QUIZ -5 ANSWERS

  1. A
  2. D
  3. A
  4. B
  5. A
  6. B
  7. A
  8. D
  9. A
  10. C
  11. A
  12. C
  13. E
  14. C
  15. E
  16. D


PERSONS IN NEWS

1. Liam Fox, UK's Secretary of State for International Trade visited India.
2. A.R. Kidwai, former Governor of Bihar, West Bengal, Haryana and Rajasthan passed Away.
3. Bangladesh Information Minister Hasanul Haq Inu visited India. India and Bangladesh agreed to jointly produce documentary on 1971 war of Independence of Bangladesh and All India Radio will launch Akashvani Maitree.
4. Bill Maris, chief of Google Ventures resigned.
5. Bimalendra Nidhi, Deputy Prime Minister and Home Minister of Nepal visited India.
6. Commerce & Industry Minister Nirmala Sitharaman and Minister of Defense Manohar Parrikar visited USA.
7. Committee under Madhukar Gupta submitted its report about , Retd. Home Secretary in April, 2016, for strengthening border protection and addressing the issue of gaps and vulnerability in border fencing along Indo¬Pakistan Border.
8. Delcy Rodriguez, Minister of External Affairs, and Eulogio del Pino, Minister of Petroleum of Venezuela visited India.
9. Deputy Minister of Industry & Trade of Russia, Alexander Potapov visited India for 5th meeting of India¬Russia Working Group on Modernization and Industrial Cooperation.
10. Deputy Prime Minister of Nepal, Bimalendra Nidhi visited India.
11. Dmitry Rogozin, Deputy Prime Minister of Russia visited India.
12. Former Arunachal Pradesh Chief Minister (Congress) Kalikho Pul passed away.
13. Former FIFA President Joao Havelange passes away.
14. Former Governor of Madhya Pradesh Mohammad Shafi Qureshi passed away.
15. Francis Gurry, Director General of World Intellectual Property organisation visited India. He launched WIPO Innovation Index report 2016.
16. Independence day Defence Service Medals ¬
Ashok Chakra ¬ Havildar Hangpan Dada of Assam Regiment /35th Battalion of Rashtriya Rifles. Havildar Hangpan Dada killed 3 terrorists in J & K before attaining martyrdom.
Shaurya Chakra ¬ Gursevek Singh Indian Air Force (Security). He was inducted for special operations at Air Force Station Pathankot. During Intrusion by Pakistani Terrorists on 02 January 2016, he engaged terrorists in a fierce exchange of fire for
25 minutes until forces arrived. He attained martyrdom but successfully prevented terrorists from entering technical area of Air Force Station, ensuring safety of all aircrafts.
Vayu Sena Medal ¬ Squadron Leader Bhavesh Kumar Dubey and Abhishek Singh Tanwar.
17. India will deploy High tech Brahmos missiles in Arunachal pradesh along border with China, aid security Concerns,.
18. India’s 100¬year¬old athlete Man Kaur won Gold at American Masters Games in 100¬meter dash by taking approx 90 seconds to cross finish line.
19. Irom Chanu Sharmila (Also known as Iron Lady of Manipur or Mengoubi) ended up her 16¬year¬long hunger strike for repealing of Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) of 1958 from Manipur.
20. Leocadia I. Zak, Director os U.S. Trade and Development Agency visited India.
21. Noted American Children's Books author Joyce Carol Thomas passed away.
22. Noted American journalist George E. Curry passed away. He is considered dean of black press columnists.
23. Noted Assamese Writer Mahim Bora passed away. He received Sahitya Akademi award for his Edhani Mahir Hanhi in 2001.
24. Noted Australian surfer Bernard Farrelly passed away.
25. Noted Egyptian Nobel¬winning Chemistry scientist Ahmed Zewail passed away.
26. Noted Malayalam script writer T A Razzaq (58) passed away.
27. Noted Odia actor and director Gobind Tej passed away.
28. Noted Pakistani Cricketer Hanif Mohammad passed away, Also known as pakistani Little Master.
29. Noted South Indian film director and scriptwriter Vietnam Veedu Sundaram passed away.
30. Noted Tamil actress Jyothi Lakshmi passed away.
31. Noted Tamil poet and lyricist Na Muthukumar passed away.
32. Noted Yoga Guru TKV Desikachar passed away.
33. Noted former international cricket umpire, Subrata Banerjee passed away.
34. Noted painter, writer and art historian Dinanath Pathy passed away.
35. Noted spiritual guru and head of Bochasanvasi Akshar Purushottam Sansthan of Swaminarayan sect, HH Pramukh Swami Maharaj passed away.
36. Penny Pritzker, USA's Secretary of Commerce visited India.
37. Priti Patel, UK Secretary of State for International Development visited India.
38. Sellapan Ramanathan, Former President of Singapore passed away. He was of Tamil Indian descent.
39. Six year old boy Om Swaroop Gowda from Karnataka set world record for covering longest distance by limbo skating under cars.
He traveled 65.283 metres distance while holding his body just above ground and maintaining a splits position throughout.
40. Tharman Shanmugaratnam, Deputy Prime Minister of Singapore visited India.
41. U.S. Secretary of State John Kerry visited India.
42. Union Minister of State for External Affairs V K Singh Visited Jeddah (Saudi Arabia).
43. United Nations General Assembly president Peter Thomson visited India.

SPORTS

1. Bhutan will become fourth Asian country (After India, Thailand and Iran) to host a tournament on Asian Tennis Tour (ATT) in
September 2016. It will be Bhutan's first ever international tennis tournament.

2. 31st Summer Olympic Games started in Brazilian city of Rio de Janeiro, with theme World peace and Environment. Abhinav Bindra (2008 Beijing Olympic gold medallist) is the flag bearer from India in opening ceremony. It is his 5th appearance at the Olympics.
Next (32nd) Olympic Games will be held in Tokyo (Japan) in 2020 ith 5 added ¬ baseball/softball, karate, skateboard, sports climbing and surfing.

3. 82nd All India Railway athletic Championship ¬
Western Railway overall best team.
Best athlete
Men’s ¬ Jasdeep Singh
Women's ¬ Dutee Chand 09176707042 CHENNAI

4. ATP Toronto Masters also known as the Rogers club Cup
Men's Singles ¬ Novak Djokovic (Serbia) won by defeating Kei Nishikori (Japan).
Women's Singles ¬ Simona Halep (Romania) won by defeating Madison Keys (USA).
Men’s doubles ¬ Ivan Dodig (Croatia) and Marcelo Melo (Brazil) won by defeating Jamie Murray (Scotland) and Bruno Soares (Brazil).
Women’s doubles ¬ Russian pair of Ekaterina Makarova and Elena Vesnina won by defeating Romanian pair of Simona Halep and Monica Niculescu.

5. Abhijeet Gupta won 20th Commonwealth Chess championship crown 2016 held in Colombo (Sri Lanka). He retained Commonwealth Chess championship crown that he won in 19th edition.

6. Gymnast Dipa Karmakar became first Indian gymnast to qualify for finals of artistic Gymnastics at Rio 2016 Olympics.

7. India Bullion and Jewellers Association (IBJA) announced 500 gms Sovereign Gold Bonds for Gold Medalists and 1 KG silver to Silver Medalists of India at RIO Olympics 2016.
Apart, Indian Olympic Association (IOA) also announced cash award of 50 lakh rupees for gold medal, 30 lakh for silver and 20 lakh rupees for bronze medalists.

8. India batsman Virender Sehwag has been awarded honorary life membership of Marylebone Cricket Club (England).

9. Indian captain Mahendra Singh Dhoni Left past Austraalia's Rickey Ponting to become captain of any national team in most number of cricket games (325th (ODI, T20, TEST)).

10. Indian wrestler Narsingh Yadav has been banned from all competitive sporting events for 4 years by the Court of Arbitration for Sport (CAS) in Lausanne (Switzerland). He was banned following an appeal by World Anti¬Doping Agency (WADA) as there was no evidence to accept his claim that his food was spiked by banned doping substance.

11. Indian wrestler Yogeshwar Dutt’s bronze medal from 2012 London Summer Olympics has been upgraded to Silver. Thisupgradation comes after silver medalist late Besik Kudukhov (Russia)'s silver was taken off for failing a dope test. Kudukhov had died in a car crash in 2013 in southern Russia.

12. India’s Dipika Pallikal won PSA Australian Squash Open by defeating Mayar Hany of Egypt.
13. India’s tennis player Sania Mirza topped ATP Women’s Doubles Tennis rankings along with partner, Barbora Strycova of CzechRepublic.The ranking came after Saina Mirza and Monica Niculescu won Doubles title at Connecticut Open in USA.

14. International Kabaddi Federation (IKF) announced that 2016 Kabaddi World Cup will be hosted in Ahmedabad (Gujarat) inOctober 2016.

15. Lionel Messi announced that he will play on for Argentina, reversing his decision in June to retire from international football.

16. Mercedes driver Nico Rosberg from Germany has won the 2016 Belgian Grand Prix of Formula One.
2016 Formula One season ¬ Total 21 Grand Prix Races to be organized across the world in 2016.

17. National Anti¬Doping Agency (NADA) given clean chit to wrestler Narsingh Yadav in doping case. He will now participate in 2016 Rio Olympics.

18. Noted Sri Lanka batsman Tillakaratne Dilshan announced his retirement from international cricket. He is known to have a Interesting cricket stroke ¬ Dilscoop (Hitting bowl over Keeper's head).


Wednesday, 21 September 2016

SUMMITS AND MEETIINGS

1. 2016 BRICS Convention on Tourism will be held at Khajuraho in Madhya Pradesh in September 2016 to promote intra¬regional tourism.


2. 2016 South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) finance ministers’ conference held in Islamabad (Pakistan), attended by Shaktikanta Das on India's Behalf.

3. 2nd Meeting of BRICS (Brazil, Russia, India, China & South Africa) Ministers for Disaster Management held in Udaipur (Rajasthan).

4. 6th Tokyo International Conference on African Development (TICAD) 2016 held in Nairobi (Kenya). This is first time that this conference is held in Africa.

5. An International Meeting on Counter Terrorism held in Bali (Indonesia). Kiren Rijiju (Minister of State for Home Affairs) Attended on India's Behalf.

6. BRICS women parliamentarian’s forum meeting held in Jaipur (Rajasthan).

7. Conference on “International Arbitration in BRICS: Challenges, Opportunities and Road ahead” held at Vigyan Bhawan in New Delhi.

8. First Asian Science and Technology (S&T) Conference for Disaster Risk Reduction (DRR) held in Thailand (Bangkok).Union Minister of Home Affairs Kiren Rijiju attended on India's Behalf.

9. First BRICS Film Festival will be held at Sirifort Auditorium Complex in New Delhi in September 2016.

10. First National Conference of Investigation Agencies held at Vigyan Bhawan in New Delhi.

11. First South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Youth Parliamentarians Conference on Peace and Harmony for Development held in Islamabad (Pakistan).

12. First technology 2 day meet under Hydrocarbon Vision 2030 for Northeast India held in Guwahati, regarding implementation of Hydrocarbon Vision 2030 document that proposes investment of Rs 1,30,000 crore.

13. India hosted 3rd edition of World Trauma Congress (WTC) in New Delhi.

14. National Thermal Power Corporation Limited (NTPC) listed world’s first Indian green Masala bond on London Stock Exchange (LSE) and raised $300 Million (Approx INR 2000 Crores). to generate 175GW of renewable energy by 2022.

15. Pakistan will host 19th SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) Summit in Islamabad in November 2016.

16. Seventh meeting of South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) Immigration Authorities held in Islamabad (Pakistan). Home Minister Rajnath Singh Attended on India's Behalf.
17. World Economic Forum (WEF) India Economic Summit will be held in New Delhi in October 2016,with Theme Fostering an Inclusive India through Digital Transformation.


INTERNATIONAL

1. 5¬day event Tomorrow’s India Global Summit held in Seoul (South Korea), by Global Social India Foundation to provide a platform to offer investment opportunities for Indian start¬up community.

2. 7th edition of Mountain Echoes Literary Festival 2016 held in Thimpu (Bhutan) with focus on climate change, women’s voices and travel writing.

3. 9 member Kathakali dance troupe performed for first time in Egypt, as part of 14th Summer Festival organized by Bibliotheca Alexandrina.

4. State of ICT in Asia and the Pacific 2016: Uncovering the Widening Broadband Divide report by United Nations Economic and Social Commission for Asia and the Pacific (ESCAP) ¬
India ranks 39th in terms of fixed broadband adoption in the list of 53 Asia Pacific countries. India ranks lower than countries such as Sri Lanka, Bhutan and Bangladesh in fixed broadband subscriptions per 100 inhabitants in 2015.Hong Kong, New Zealand, Japan, Macao, Australia and Singapore topped the list.

5. AXA tied up with Alibaba for distributing AXA's insurance products through Alibaba's global e¬commerce ecosystem

6. Amsterdam¬based human resource consulting firm Randstad Holdings acquired job portal Monster Worldwide for USD 429 millions (Apprx 2700 Crore Rupees).

7. Apple bought USA based machine learning startup Turi, to strengthen its reach in artificial intelligence.

8. As per report by Assocham, India is 3rd in terms of number of technology-driven start¬ups in world, with USA and UK at first two places.

9. Auto component maker Spark Minda group formed joint venture with China's Shandong Beiqi Hai Hua Automobile Firm, called Minda China Plastic Solutions Ltd.

10. China and 10 member countries of Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) agreed to form a framework for a code of conduct to ease tension in disputed South China Sea. Agreement was reached during a meeting at Inner Mongolia in northern China.

11. China began operating its indigenously designed bullet trains which can clock 350 kmph speed, the country’s first passenger train using Electric Multiple Units technology.

12. China has set up its own aircraft engine maker with registered capital of 50 billion yuan ($7.5 billion), in the latest effort to develop home¬grown, high¬tech businesses to compete in international markets. It will develop both military and commercial  engines.

13.China launched Tiantong¬01 meant for mobile telecommunication, using Long March¬3B carrier rocket from Xichang Satellite Launch Centre.

14. China launched a new high¬resolution Synthetic Aperture Radar (SAR) ¬ Gaofen¬3, using a Long March 4C rocket. Gaofen¬3 satellite is China’s first low orbit remote sensing satellite with lifespan of 8 years. It will provide high-definition remote sensing data over long periods of time.

15. China launched its first Tibetan¬language search engine ‘Yongzin’. In the Tibetan language, Yongzin means "master" or "teacher".

16. China launched world’s first quantum satellite dubbed as Quantum Experiments at Space Scaler (QUESS) satellite, nicknamed as Micius after a 5th century BC Chinese philosopher. It will help China to establish hack¬proof communications system by transmitting uncrackable keys from space to ground.

17. China's unmanned submersible dived to 10,767 metres to set a national record. World record for deepest dive is in name of acques Piccard and Donald who made deepest dive in history at 10,915 meters.

18. Colombia government reached historic deal for ending a half¬century long conflict with country’s biggest rebel group ¬ FARC Rebels.

19. Director Goutam Ghosh's National award¬winning film Shankhachil, an Indo-Bangla joint production has been selected for 40th Montreal World Film Festival.

20. First¬ever 'Pizza ATM' in world has been installed at Xavier university in Ohio (USA) by a French based company Paline.

21.. Forbes World’s Most Innovative Companies ¬

List is topped by Tesla Motors for the second consecutive year.
Five Indian companies in List ¬ Asian Paints (18th), Hindustan Unilever (31st), Tata Consultancy Services (66th), Sun Pharma (73rd), Larsen & Toubro (89th).

22. Forbes list of World's Highest¬Paid Actors 2016 ¬
Dwayne Johnson – $64.5 million
Jackie Chan – $61 million

23. Forbes list of World's Highest¬Paid Actresses 2016 ¬
With Yearly earnings of 46 Million USD, Jennifer Lawrence is at top. 2nd ¬ Melissa McCarthy (33 million), 
Deepika Padukone is only Indian in top 10 and newcomer to World’s Highest-Paid Actresses (with earnings of 10 Million USD).

24. Forbes' Change The World List ¬
Cipla (46th) and Godrej (48th) are Only Indian firms in list that has been topped by British pharma giant GlaxoSmithKline.
List also has India¬born Ajay Banga's Mastercard (7th).

25. Google has been fined 438 million rubles ($6.75 million) by Russian antitrust authority for abusing its market position following a complaint by Yandex, Russia’s biggest search engine. Google forced Android makers to install its search engine on their devices, which has been seen to breach protecting competition laws.

26. Government approved Agreement with Croatia on Economic Cooperation.

27. Government approved Air Services Agreement (ASA) between India and Lao People’s Democratic Republic (Lao PDR).

28. Government approved MoU between Indian Computer Emergency Response Team (CERT¬In) and CERT¬UK.

29. Government approved MoU with South Africa for cooperation in Tourism.

30. Government approved creating a Project Development Fund (PDF) for catalysing Indian economic presence in CLMV countries (Cambodia, Laos Myanmar and Vietnam), with a corpus of Rs 500 Crores. It will be operated through the EXIM Bank and will reside in Department of Commerce. CLMV countries (Cambodia, Laos, Myanmar and Vietnam) have a unique position in regional

value chains in Southeast Asia region as they offer a gateway for market access to China, European Union and other markets due to various trade agreements.

31. Health & Family Welfare Minister J P Nadda Government launched MAA (Mothers’ Absolute Affection), a nation¬wide breast feeding programme. Actress Madhuri Dixit is brand ambassador of this campaign.
MAA programme aims to enhance optimal breastfeeding practices in the country.

Health Ministry has allocated 30 crore rupees for this Programme and 4.3 lakh rupees for each district for implementing various activities under MAA programme.

32. Hindustan Unilever acquired Swedish mobile air purification technology firm Blueair.

33. IBM and Apple launched a new global development hub at Manyata Tech Park in Bengaluru, aimed at helping clients in India complete digital mobility process platform.

34. IKEA, Netherlands based global leader in retail furniture, has laid foundation for its first store in India in Hyderabad. It will be opened in July 2017, an investment of 700 crores.

35. India and USA signed Logistics Exchange Memorandum Of Agreement (LEMOA) that establishes basic terms, conditions, and procedures for reciprocal provision of Logistic Support, Supplies, and Services between armed forces of India and USA.

36. India approached United States (US) and select European countries part of Financial Action Task Force (FATF) to crack terror fund trail details of Al Rehmat Trust from Pakistan. Al Rehmat Trust is financer of terrorist outfit Jaish¬e-Mohammad (JeM) which carried out attack at Pathankot airbase (in Punjab) in January 2016.

37. India extended help of USD 1 million to African Nation Zimbabwe, responding to an appeal by Zimbabwe nation for help to deal with severe drought caused by El Nino phenomenon.

38. India will give assistance of Rs 4 Crore Nepali Rupees for construction of a Sanskrit school in eastern Nepal.

39. Indian Oil Corporation sigend MOU with Roads and Highways Department of Bangladesh on Route Permit for carrying Petroleum Goods via Bangladesh.

40. Intel acquired California¬based deep learning startup Nervana Systems, run by Indian¬origin entrepreneur, Naveen Rao. With this acquisition, Intel will strengthen its reach into Artificial Intelligence.

41. Japan’s approved an economic stimulus package worth 275 billion dollars in attempt to boost growth of world’s third¬largest economy. Japanese government expects that this package will boost gross domestic product (GDP) by 1.3%.

42. Karnataka will host 15th Pravasi Bharatiya Divas (PBS) 2017 in Bengaluru for 3 days from January 7, 2017. Theme of 2017 Pravasi Bharatiya Divas is Redefined Engagement With Indian Diaspora. PBS convention is held on January 9th each year to commemorate return of M K Gandhi from South Africa in 1915.

43. Kerala Tourism started a promotional campaign in Dubai targeting Arab travellers for showcasing state’s backwaters and waterfalls on taxis in Dubai, carrying message A Faraway Land Four Hours Away.

44. Lok Sabha passed Employee’s Compensation (Amendment) Bill 2016, to amend Employee’s Compensation Act, 1923. This law provides payment of compensation to employees in case of injury by industrial accidents. Key Features are ¬ It is Mandatory for employer to inform the employee of his right to compensation. Failing which employer may be penalized between 50000 ¬ 100000.
Appeals from Commissioner’s order ¬ Any dispute related to employee’s compensation will be heard by a Commissioner (with powers of a civil court) only if amount in dispute is ten thousand rupees. Government may raise this amount.
Deletion of withholding payments pending appeal provision ¬ Earlier in parent Act, any payments towards employee can be temporarily withheld if an employer has appealed against a Commissioner’s order in High Court. This provision has been deleted.

45. MOU signed between Central Council for Research in Ayurvedic Sciences (CCRAS) and University of Latvia for establishment of an academic chair in Ayurveda.

46. Major Earthquake hit European Nation Italy.

47. Malaysia enforced a new legislation that grants sweeping powers to its National Security Council (NSC). Powers conferred to Council are ability to take charge of security forces and Declare security areas for up to six months within which authorities can arrest, search or seize without warrants.

48. Microsoft acquired Beam, an interactive livestreaming startup that lets viewers watch and play along with game streamers in real time.

49. Myanmar announced to support for China’s ambitious One Belt and One Road (OBOR) connectivity initiative along ancient Silk Road, during visit of Myanmar’s State Counsellor Aung San Suu Kyi to China.

50. NITI Aayog signed pact with USA Energy Information Administration (EIA) to set up a portal to host all data related to energy
sector in India ¬ oil, gas, coal, solar and thermal energy etc.

51. New Guinness World Record for most robots dancing simultaneously has been set in China where 1,007 robots shimmied in
unison, nearly doubling previous record of 540 robots.

52. New MOU Approved
MoU with Myanmar in field of Traditional Systems of Medicine.
Agreement and Protocol with Cyprus for Avoidance of Double Taxation and the Prevention of Fiscal Evasion.
Air Services Agreement (ASA) with Fiji.
MoU with South Africa to establish cooperation in Grassroots Innovation.
Pharmacopoeia Commission for Indian Medicine & Homoeopathy (PCIM&H) under Ministry of AYUSH and United States Pharmacopeial Convention (USP) signed MOU for cooperation in Traditional medicine

53. PM Narendra Modi and Afghanistan President Ashraf Ghani jointly inaugurated restored Stor Palace in Kabul through tele
conferencing.
So far India has provided over $2 billion into Afghanistan reconstruction projects and humanitarian aid.

54. Report by New World Wealth ¬
India is 7th wealthiest country in world with total individual wealth in approx 5600 Billion USD.
Top 5 Counties ¬ US ( 48900 Billion USD), China (17400 Billion USD), Japan (15100 Billion USD), UK (9200 Billion USD), Germany (9100 Billion USD).

55. Scientists from National Research Institute for Earth Science and Disaster Prevention in Japan detected a rare deep¬Earth
tremor, known as an S (secondary) wave microseism. Microseisms are very faint tremors.

56. Seven Indian companies named in a carbon¬clean list of 200 largest companies worldwide ranked by their total clean¬energy
revenues. The list is topped by Japan's Toyota Motor. Top of Indian companies is Suzlon Energy at 68 rank for its wind farms.

57. Severe tropical typhoon Nida (also known as Cariana in Philippines) made landfall near Dapeng Peninsula in China’s Guangdong
Province, with winds upto 150 KM/HR.

58. Sri Lanka and China signed a tripartite agreement for construction of a Financial City Centre in Colombo.

59. Tata AutoComp Systems acquired leading global engine cooling supplier ¬ TitanX.

60. Toxic gas Di¬ammonium phosphate (DPA) leaked from DAP Fertiliser Company Limited on the bank of Karnaphuli river in Bangladesh, injuring several Hundred people.

61. Turkey launched military operation Euphrates Shield against Islamic State of Iraq and Syria (ISIS) to liberate Syrian city of Jarablus on border Turkish Border.

62. USA Postal Service will commemorate Indian festival of Diwali with a Forever stamp in Oct 2016.

63. USA based pharma major Pfizer acquired biopharmaceutical company Medivation for $ 14 billion.

64. USA declared Pakistan based Jamaat¬ur¬Ahrar (JuA) as a ‘terror group’ by adding it to list of global terrorists.

65. USA will create world’s largest protected marine reserve area named as Papahanaumokuakea Marine National Monument off the
Hawaiian coast.

66. United Nations University Institute for Environment and Human Security (UNU¬EHS) World Risk Report 2016 (Along with Bundnis Entwicklung Hilft and University of Stuttgart (Germany))¬
The index assessed the risk of disaster in 171 countries through the combined analysis of natural hazards and societal vulnerabilities.
India has been ranked 77th out of 171 countries on World Risk Index 2016.
List is topped by Island state of Vanuatu (Highest risk nation).
Qatar is at 171st Place (Means It is safest in world from natural disasters).

67. World Intellectual Property Organization (WIPO), Cornell University and INSEAD's 2016 Global Innovation Index (GII) (9th report) ¬
Theme of this year’s GII is Winning with global innovation. Report Highlighted European Organization for Nuclear Research (CERN)'s Innovation Initiatives.
List is topped by Switzerland, followed by Sweden, UK, US, Finland and Singapore.
India is ranked 66 th (Major improvement from 81 in 2015).
Among BRICS ¬ Brazil (69), Russia (43), China (25), South Africa (54).

68. World’s first self¬driving taxi service was launched in Singapore by nuTonomy, an autonomous vehicle software firm. nuTonomy
became entity in world first to offer self¬driving taxi rides to public. Each car is fitted with six sets of Lidar (Light Detection and
Ranging), a detection system that uses lasers to operate like radar that constantly spins on the roof.

69. World’s largest indoor theme park will opened in Dubai, United Arab Emirates (UAE) to attractists tourists during scorching heat
of desert summer.

70. World’s longest and highest glass bridge opened to visitors. It is concreted with 99 panes of 3 layer transparent glasses, hanging
between two steep cliffs 300 metres altitude is maintained from the ground. The bridge has set 10 world records spanning its
design and construction.